3D-modellering

DigiMaker erbjuder introducerande workshops i 3D-modellering. Fokus är på att komma igång med enkel 3D-moellering för att kunna skapa sina egna modeller och sedan kunna skriva ut dem. Det handlar alltså inte om modellering för att skapa virtuella världar eller för avancerad prototypning, utan väldigt grundläggande modellering. Programmet som används är Fusion 360. Programmet finns i en gratisversion och på LiU finns studentlicenser.

En kalender med alla inplanerade introduktionstillfällen just nu hittar du på sidan DigiMaker - Workshops.

Fusion 360 studentlicens

Vi har tagit fram en guide för hur du aktiverar din studentlicens för Fusion 360.

Komma igång på egen hand

Vill man komma igång med 3D-modellering på egen hand är det fullt möjligt. Här ger vi tre möjliga vägar utifrån 3 olika program.

SketchUp Free

SketchUp finns dels som ett nedladdningsbart program och dels som ett molnbaserat program - alltså en online-tjänst som inte kräver att du installerar något program. En fördel är att du inte behöver någon kraftfull dator och det fungerar lika bra på PC som på Mac.

Du behöver skapa ett konto för att kunna använda tjänsten. För att komma igång med programmet rekommenderar vi serien SketchUp Free for beginners, särskilt de tre första delarna:

Onshape

Onshape är till skillnad från SketchUp ett parametriskt modelleringsverktyg. Parametriska modelleringsverktyg har många fördelar när man skapar prototyper och iterativt förfinar dessa. Ordet parametrisk innebär att man kan måttsätta modeller och skapa relationer inom modellen. Ett exempel är om vi vill ha ett hål centrerat på en yta så kan vi skapa en sådan relation - "centrum på hålet X ska vara centrerat på ytan Y". Om vi sedan inser att ytan Y var för bred eller smal och vi behöver ändra måtten på ytan kommer programmet vid dessa ändringar fortsätta se till att hålet är centrerat på ytan givet att vi skapat en sådan relation. Vi behöver inte först ändra ytans storlek och sedan manuellt flytta hålets centrumpunkt.

Onshape går också att använda online och behöver inte heller installeras på datorn:

Välj "Request a trial", sedan "Hobbyist? Get Free Onshape for Makers". En bra första kontakt med programmet är:

Sedan kan man fortsätta med serien:

Den första delen ger en snabb översikt av olika modelleringsprogram, medan del 2 till 9 handlar om Onshape.

Fusion 360

Fusion 360 är ett program som kräver installation på datorn. Liksom Onshape är det ett parametriskt modelleringsprogram. Förutom våra wokshops i programmet så finns en bra introduktion här:

Specifikt är det avsnitten "Fusion 360 Tutorial for Absolute Beginners - Part 1 - 3" som är en väldigt bra start.

Kontakta oss

Vill du som lärare ha med någon av våra aktiviteter i din kurs? Kontakta oss så skräddarsyr vi en lösning som passar din kontext.

Vill du som student eller du och din studiegrupp använda vår utrustning/lokal och/eller ha vår hjälp? Hör av dig så hittar vi en lösning som passar er.

Kom gärna förbi på våra Drop in-tider om ni vill prata med oss och se vilken utrustning vi har.

Kontakta oss: biblioteket@liu.se

Länktips