Språksidor

Kurslitteratur

Kinesiska baskurs I och baskurs II

Ma Jianfei (Huvudred.) (2004). 汉语口语速成:入门篇. [Han yu kou yu su cheng: ru men pian. Shang]. Beijing: Beijing Yuyan Daxue Chubanshe.

Ma Jianfei (Huvudred.) (2004). 汉语口语速成:入门篇. [Han yu kou yu su cheng: ru men pian. Xia]. Beijing: Beijing Yuyan Daxue Chubanshe.

Ma Jianfei (Huvudred.) (2006). 汉语口语速成:基础篇 [Han yu kou yu su cheng: ji chu pian]. Beijing: Beijing Yuyan Daxue Chubanshe.

Kinesisk inriktning Ii och Yi

Ma Jianfei (Huvudred.) (2006). 汉语口语速成:提高篇 [Han yu kou yu su cheng: ti gao pian]. 2nd ed. Beijing: Beijing Yuyan Daxue Chubanshe.

Kompletterande litteratur

Några böcker som kan fungera som introduktion och hjälp är t ex:

Björkstén, Johan (2007). Kinesiska: språket i Mittens rike. 3 rev. uppl.  Stockholm: Bilda. (Även tidigare upplagor finns)

Björkstén, Johan (1992). Lär dig skriva kinesiska tecken. Lund: Studentlitteratur.

Chen Ping (1999) : Modern Chinese: History & Sociolinguistics [Elektronisk resurs]. Cambridge: Cambridge university Press.

Goddard, Cliff (2005) The languages of east and southeast Asia: an introduction [Elektronisk resurs]. Oxford: Oxford University Press.

Sun Chaofen (2006). Chinese : a linguistic introduction [Elektronisk resurs]. Cambridge: Cambridge University Press.

Svantesson, Jan-Olof (1991). Språk och skrift i Öst- och Sydöstasien. Lund: Studentlitteratur.

Fler böcker relaterade till kinesiska språket finns på hyllan 495 i Campus Valla biblioteket.

Grammatik och lexikon

Grammatik

Halliday, MAK (2006). Studies in Chinese language [Elektronisk resurs]. London: Continuum.

Pulleyblank, Edwin G (1995). Outline of classical Chinese grammar [Elektronisk resurs]. Vancouver: UBC Press

Ross, Claudia (2005). Modern Mandarin grammar: a practical guide. London: Routledge.

Yip, Po-ching (2009). Basic Chinese: a grammar and workbook [Elektronisk resurs]. 2nd ed. London: Routledge.

Lexikon

Yuan, Boping & Church, Sally K (Ed.) (2006). Oxford beginner's Chinese dictionary. Oxford: Oxford University Press.

Språk-/forskningsinstitutioner och föreningar

Norden

NIAS, Nordic Institute of Asian Studies

Studera i Kina

Kina

Chinese tests - information om olika test i kinesiska för utländska studenter från Hanban.org (Confucius Institute).

Onlineresurser

För fler länkar och internetresurser rörande Kina se även Internetlänkar.

Basic units of word structure in Chinese

CCTV Learn Chinese - flera bra resurser för olika nivåer och intresseområden från det statliga TV-bolaget

Chinese Grammer Wiki - bra nivårelaterad presentation av kinesisk grammatik

ChinesePod - prenumerationstjänst

Hacking Chinese - Olle Linges alldeles utmärkta språksidor, med tankar om hur man lär kinesiska i fokus.

Languageguide.org : Chinese - bra hjälp i början för uttal, basal vokabulär och skrift.

Languages of China - Avsnitten om språken i Kina från Ethnologue.com.

Laowai Chinese 老外中文 - mycket bra strukturerad blogg med många tips och strategier

Learning Chinese online page - många användbara länkar och resurser för alla nivåer. Rekommenderas.

Mandarin Companion - erbjuder "Graded Reader" för olika nivåer.

Pinyin - en hel del hjälp och information kring just pinyin. Missa inte heller deras blogg Pinyin News

Prepera language tools - en blogg med många bra tips på språkverktyg, både digitala och "analoga", för kinesiska, japanska och koreanska.

Rutgers Multimedia Chinese Teaching System

Travel in Chinese - korta språklektioner från CCTV9 (den engelskspråkiga TV-kanalen) med betoning på resande i Kina

Ordböcker

MDBG Chinese-English Dictionary - bra från alla ingångar (tecken, pinyin och engelska)